dOGODKI društva

Tradicionalno romarsko srečanje

V nedeljo 29. 08. 2020 smo se amputiranci Slovenije udeležili tradicionalnega srečanja na Zaplazu pri Čatežu ter si nato ogledali še muzej krščanstva v Stični.

V prijetnem, sončnem, nedeljskem dopoldnevu smo se iz Novega mesta, z avtobusom odpeljali do Romarske cerkve na Zaplazu pri Čatežu. Tam smo se udeležili svete maše, katero je daroval novomeški škof Msgr. Andrej Glavan in še nekaj duhovnikov. Srečanje je potekalo v smislu molitve, za pomoč invalidov in pomoči potrebnim osebam.
Po maši smo se zbrali pod lipo, se malo po družili in si izmenjali nekaj izkušenj iz vsakdanjega življenja. Druženje smo nadaljevali v gostilni Ravnikar v Čatežu, kjer smo se tudi malo okrepčali.
Od tam smo se odpeljali proti Stični, kjer nas je pred samostanom pričakala prijazna vodička, ki nam je razkazala celotni Muzej krščanstva, samostan in cerkev. Cistercijanski samostan Stična je najstarejši samostan na današnjem slovenskem ozemlju, ki še deluje. Včasih je bil pomembno versko, kulturno in gospodarsko središče Kranjske. V njem so nastali tudi znameniti Stiški rokopisi. Danes je to najstarejši samostan in pomemben kulturni ter verski spomenik. V samostanu še danes živijo menihi.

Prijetno utrujeni, smo se v poznih popoldanskih urah odpeljali proti domu.

Vsi udeleženci se zahvaljujemo predsedniku g. Alojzu Golobu za dobro organizacijo srečanja.

Zapisal F. Smrke